Programa d'Orientació per a l'

Èxit Educatiu

Catedràtica de Psicologia Social a la Universitat de Girona i docent en els Graus de Psicologia, Educació Social i Treball Social de la Facultat d’Educació i Psicologia, així com en el Màster d’Intervenció Psicosocial i codirectora del Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària. Amb anterioritat va treballar durant anys com a professional en el camp de la protecció a la infància i adolescència a l’Ajuntament de Barcelona i de mestre en una escola pública. És codirectora del Liberi, Grup de Recerca en Infància, Joventut i Comunitat (www.udg.edu/liberi).

Les principals àrees de recerca són les relacionades amb infància i joves en contextos de vulnerabilitat, sistema de protecció, benestar subjectiu, educació i drets de la infància. Recentment ha liderat la recerca avaluativa dels programes d’acompanyament educatiu fora de l’horari lectiu impulsats des del Consorci d’Educació de Barcelona. Té una llarga trajectòria de participació en recerques competitives tant d’àmbit europeu com estatal, així com en recerques aplicades amb convenis amb administracions públiques i entitats del tercer sector. També ha col·laborat amb el Consell d’Europa com a consultora internacional al programa “Building a Europe for and with children”. Ha realitzat estades de recerca al Social Policy Research Unit de la Universitat de York (Regne Unit) i a la Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Brasil). Forma part de xarxes temàtiques internacionals, consells i comitès científics, és membre de l’Observatori dels Drets de la Infància de la Generalitat de Catalunya, així com és editora associada de la revista Children and Youth Services Review.

Ha publicat llibres i articles en diversos idiomes, incloent nombrosos articles en revistes científiques indexades i en editorials internacionals de prestigi. Alguns de les seves publicacions relacionades amb la temàtica del projecte ‘Acompanya’m’ són:

  • Montserrat, C. (2024). Factores que influyen en el itinerario educativo de los/as tutelados/as y egresados/as del sistema de protección. In J. Miguelena and J. Sala (Coords.). Inspirando futuros, creando¬ oportunidades: Promoviendo el acceso equitativo a la universidad para las personas jóvenes procedentes de los sistemas de protección a la infancia (pp 49-70). EdUPV.
  • Montserrat, C., Garcia-Molsosa, M., Planas-Lladó, A., & Soler-Maso, P. (2022). Children’s understandings of gender-based violence at home: The role school can play in child disclosure. Children and Youth Services Review, 136, 106431. https://doi.org/10.1016/j.childyouth.2022.106431
  • Montserrat, C., Esteban-Guitart, M., Iglesias, E., Langarita, J., Martí, C. Monseny, M., Pallisera, M., Planas, A., Puyaltó, C., Soler-Masó, P., & Trull-Oliva, C. (2022). Model per analitzar experiències i projectes des de la perspectiva de la resiliència socioeducativa comunitària. Educació Social. Revista d’Intervenció Socioeducativa, 82, 75-94. https://doi.org/10.34810/EducacioSocialn82id413812

    Podeu consultar les seves publicacions aquí:

    Google scholar: https://scholar.google.com/citations?user=Oyb2CIEAAAAJ&hl=ca
    ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Carme-Montserrat/research
    ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5062-1903
    Web: https://www.udg.edu/ca/personal/carme-montserrat i https://www.udg.edu/liberi
    X: @CarmeMonts